شايد كمتر گردشگري نام بردسير را به عنوان يك گردشگاه شنيده باشد. معمولا وقتي صحبت از سفر به كرمان به ميان مي آيد، گزينه هاي پرطرفدارتري مثل خود شهر كرمان، بم و رفسنجان هستند كه شهرهاي ديگر را پشت سايه خود پنهان مي كنند. اما اين بار اگر گذارتان به كرمان افتاد، سري هم به بردسير بزنيد كه درست مثل يك لكه سبز در كويرهاي تشنه مركزي ايران جا خوش كرده است!

بردسير در 60 كيلومتري شمال شرقي كرمان و در 120 كيلومتري غرب سيرجان قرار دارد؛ با آب و هوايي معتدل و كوهستاني كه زمستانهاي سرد و تابستانهاي ملايم دارد. به همين دليل، اين روزها فرصت خوبي براي گردشگراني است كه دوست دارند سفر در برف و كوهستان هاي برفي را تجربه كنند.
بردسير كوههاي معروفي دارد كه خيلي وقت ها كوهنوردان حرفه اي را به سمت خود مي كشاند. ارتفاعاتي مانند كوه كله گاو در شمال، كوههاي جوپاري در مشرق، كوه چهل تن و چهل مراد در جنوب و كوه پنچ در مغرب. كمي دورتر هم كوههاي هزار و لالهزار قرار دارد كه سرچشمه دائمي هليلرود هستند.

كجا برويم؟

اگر گذارتان به بردسير افتاد، حتما سري هم به جاذبه هاي طبيعي و تاريخي آن بزنيد كه شايد از بكرترين گردشگاه هاي ايران باشند.
چشمه آب گرم گيشكي را مي توانيد در 64 كيلومتري مسير اصلي كرمان به بردسير ببينيد. در اين جا راهي از جاده اصلي منشعب ميشود كه به طرف «ميهنه دره» در ضلع غربي رودخانه گيشكي ميرود؛ آنجا از شكاف سنگها چشمه آب گرم جريان مييابد.

چشمه آب گرم لالهزار هم در جنوب شهرستان بردسير و در شمال روستاي قلعه عسگر قرار دارد؛ آب چشمه در وسط رودخانه به صورت جوشان از زمين خارج ميشود و همواره گرم است. از ديگر چشمههاي بردسير ميتوان به چشمه گزوييه، چشمه نور و چشمه سرخ هم اشاره كرد.
اما اگر اهل روستاگردي باشيد، پيشنهاد مي كنيم سري به روستاي بيدخون يا بالاده بزنيد كه پيشينهاي كهن و قدمتي ديرينه دارد. مورخان قدمت اين روستا را به دورههاي پيش از اسلام مربوط ميدانند. اين روستا از شرق به كوه يشم، از جنوب شرقي به كوه قلعه دسكوئيه و از جنوب و جنوب شرقي به كوه بهر آسمان محدود ميشود. در اين روستا، درخت گردوي كهنسالي وجود دارد كه براساس برخي مستندات قدمت آن به 2000 سال قبل ميرسد. غار يخي و بندر يخدان هم در 7 كيلومتري جنوب شرقي روستا قرار دارد كه از جاذبههاي طبيعي اين منطقه محسوب ميشود.

ارگ بردسير

اين اثر در مركز شهر بردسير و روبهروي مسجد جامع كه خود نيز از آثار تاريخي است، قرار دارد. مساحت آن بيش از 2300 مترمربع است كه بهطور ميانگين 8 متر بالاتر از سطح خيابان قرار گرفته است. قدمت اين ارگ به حدود 300 سال قبل ميرسد.
فضاهاي پيدا شده در كاوشهاي مختلف، از جمله يك حياط با 4 ايوان قرينه كه داراي 8 ورودي است و نيز ساير امكانات سكونتي از قبيل آشپزخانه و سيستم آبرساني بيانگر اين واقعيت است كه ارگ بردسير روزگاري مكان مناسبي براي سكونت حاكمان به شمار ميرفته و به عنوان يك قلعه نظامي هم از آن استفاده ميشده است. اين بنا از خشت خام ساخته شده و در مواردي مانند سنگفرش حياط و ساخت حوض، از آجر هم استفاده شده است.
تاكنون اشياي مختلفي مانند سفالهاي ساده و لعابدار، ظروف مربوط به دوره ايلخاني و صفوي، اشياي فلزي و آلات جنگي و دو گوي فلزي مربوط به توپهاي دوران صفويه، معروف به زنبورك در اينجا يافت شده است.

تل ابليس

اسم عجيبي است؛ نه؟ تل ابليس در نزديكي روستاي سلطانآباد و كنار جاده كرمان واقع شده و يكي از مهمترين مراكز سكونت در عصر باستان و دورههاي پيش از تاريخ ايران محسوب ميشده است. تحقيقات و كاوشهاي باستانشناسي نشان داده كورههاي ذوب مس با قدمت 5 هزار سال قبل از ميلاد در اين منطقه وجود داشته است. از ديگر آثار تاريخي شهرستان بردسير ميتوان به موارد زير هم اشاره كرد.
آسياب آبي واقع در شهر گلزار كه در دوران قاجاريه ساخته شده، مسجد جامع گلزار كه در مركز شهر واقع است و متعلق به دوره سلجوقيان است و برج بردسير كه به دوران قاجاريه تعلق دارد.

بقعه پير جارسوز در بلوار امامزاده شهر بردسير قرار دارد. در تاريخ آمده است كه اين بنا در گذشته به عنوان آتشكده استفاده ميشده، پس از اسلام بازسازي شد و جمعي از عرفا اين مكان را براي عبادت و عبوديت بر ميگزينند و پس از وفات در همين محل به خاك سپرده ميشوند


بقعه پير جارسوز

بقعه پير جارسوز در بلوار امامزاده شهر بردسير قرار دارد. در تاريخ آمده است كه اين بنا در گذشته به عنوان آتشكده استفاده ميشده، پس از اسلام بازسازي شد و جمعي از عرفا اين مكان را براي عبادت و عبوديت بر ميگزينند و پس از وفات در همين محل به خاك سپرده ميشوند. هنوز آثاري از قبور آنها برجاست. شكل اين بنا از خارج به صورت چهارضلعي و از داخل هشت ضلعي است. وجود گچبريهاي داخل ساختمان با تزئينات نقاشي و مزين به خط كوفي، جلوه خاصي به آن بخشيده است.